Neden IP Kamera Sistemleri?

Neden IP Kamera Sistemleri?

Günümüzde tüm CCTV üreticileri IP tabanlı sistemlere yönelmekte ve birçok üretici analog tabanlı sistemlere ilişkin ARGE çalışmalarını durdurmuştur. Üreticiler yoğun olarak tüm ARGE kaynaklarını IP tabanlı sistemler için kullanmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içinde tüm dünyada kullanılan IP kamera sayılarının analog tabanlı kamerlarının sayısını geçeceği öngörülmektedir. Bu nedenle garanti sonrası yeni bir yatırımda ürün desteği anlamında yatırım IP tabanlı yapılması dikkate alınması gereken bir noktadır.

Günümüzde tüm CCTV üreticileri IP tabanlı sistemlere yönelmekte ve birçok üretici analog tabanlı sistemlere ilişkin ARGE çalışmalarını durdurmuştur. Üreticiler yoğun olarak tüm ARGE kaynaklarını IP tabanlı sistemler için kullanmaktadır. Önümüzdeki 5 yıl içinde tüm dünyada kullanılan IP kamera sayılarının analog tabanlı kamerlarının sayısını geçeceği öngörülmektedir. Bu nedenle garanti sonrası yeni bir yatırımda ürün desteği anlamında yatırım IP tabanlı yapılması dikkate alınması gereken bir noktadır.

Birçok neden IP tabanlı CCTV sistemlerine geçişi mantıklı kılmaktadır. İşletmelerin öncelikli ihtiyacının, operasyon merkezlerini tek bir noktada toplamak olduğu kaçınılmazdır ve bu kameraların gittikçe birbirinden daha fazla uzaklaşmasına yol açar. Böyle bir uzaklığa sadece LAN ve WAN ağlarıyla ulaşılmaktadır.

Yeni kurulumlarda, CAT-5 kabloları kullanmanın masraflarda %50-60 oranında azalma meydana getirdiği ön görülüyor. Kalın koaks kablolar, fiber, ses, telefon, PTZ kontrol ve alarm giriş kablolarını da düşünecek olursak ve bunlara enerji kablolarını da eklersek, CAT-5 kullanmanın ne kadar ekonomik ve kolay olduğunu daha fazla anlaşılmaktadır. Ethernet üzerinden güç sağlamak (PoE) verimlilik açısından mükemmel sonuçlar doğurur. Çok fonksiyonlu olması, bakım kolaylığı ve fonksiyonellik sağlar.

 Örnek IP tabanlı CCTV Sistemi Topolojisi
Örnek IP tabanlı CCTV Sistemi Topolojisi

Interlace (içiçe geçme) problemi :

Analog kameralar yüksek çözünürlüklerde kayda değer şekilde karışıklık problemi yaşarlar. Analog video sinyalini DVR a bağladığınızda çizgiler oluşur yani görüntü iki içiçe geçmiş alan formu gibi görünür ve görüntü bulanıklaşır. Bu bulanıklaşma daha çok iki farklı rengin ağırlıklı olduğu alanlardaki görüntüyü aktarırken ve ortamda çok hareket varsa yaşanır. (Hızla giden bir nesne ,örnek otobanda yüksek süratle giden bir araç )

Fakat bir çok ip kamera Progressive adı verilen gelişmiş bir tarama teknolojisi kullanırlar ve buda hareketli objelerin görüntülenmesinde daha başarılı sonuçlar verir.

Interlaced ve Progressive Görüntü Karşılaştırması
Interlaced ve Progressive Görüntü Karşılaştırması

İstediğiniz kadar kamera kullanabilme ve Kablo maliyet avantajları

Ip kameralar kullanıcısına esnek çözümler sunar. Analog sistemlerdeki gibi 4, 8, 9 , 16 gibi katlı cihaz kullanımına ihtiyaç yoktur. Çünkü her kamera içindeki Web Server sayesinde bir DVR gibi davranır. Dolayısıyla olmazsa olmaz 23 kameralık bir projenizin olduğunu düşünürseniz ,1 adet 16 port DVR ‘ın haricinde kullanmayacağınız halde boş portlarına para verdiğiniz ikinci bir DVR almak zorunda kalmazsınız, IP kamera ile ister 1 adet isterseniz 1001 adet kamerayı kullanabilirsiniz.

Ip kamera sistemlerinde bilgisayar haberleşmesi için kullandığınız data kablosunu kullanırsınız .(Cat5 ,Cat 6 ) ,Analog kameralarda ise Koaksiyel kablo kullanmanız gerekir .Analog kameralarda her bir kamera için koaksiyel kabloyu tek parça halinde DVR yanına kadar getirmeniz gerekirken , ip kamerada kameraları kısa mesafelerde toplayabilir ve uygun fiyatlı fiber optik kablo ile kilometrelerce öteye götürebilirsiniz.

Analog Kamera Kablolaması
Analog Kamera Kablolaması
IP Kamera Kablolaması
IP Kamera Kablolaması

İstediğiniz kadar kamera kullanabilme ve Kablo maliyet avantajları

Kablolamanın müsait olmadığı yerlerde kablosuz networkler kullanarak kilometrelerce öteden gerçek zamanlı görüntüler alabilirsiniz. Burada erişilen menziller 5 yıl evveline göre oldukça mesafe katetmiş durumdadır. Dilerseniz kilometrelerce öteye ses ve görüntüyü eş zamanlı gönderebilir ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Power Over Ethernet Teknolojisi

PoE olarak tanımlanan teknoloji ethernet hatlarından verinin yanısıra cihazların çalışması için gerekli enerjinin de iletilmesidir PoE özelliği bulunan ip kameralar enerji için kablolama maliyetlerini tamamen ortadan kaldırır ve buda önemli bir maliyet avantajıdır.

Altyapı ve POE Desteği” class=
Altyapı ve POE Desteği

Uzak Lokasyona Kayıt avantajı

Tüm kayıtlar bilgisayar ortamında stabil çalışan yazılımlar yada NVR dediğimiz Network Video Recorder’lar ile yapılır, dilerseniz kaydı daha güvenli olması açısından başka bir lokasyona da yapabilirsiniz.

RAID 6 Teknoloji İleGüvenli Kayıt ve Depolama Avantajı

Kayıt için DVR içinde bulunan sabit diskle sınırlı kalmazsınız. Dilerseniz ayrı bir yerde bulunan depolama ünitenize (DAS,NAS,SAN ) aylarca,hatta yıllarca görüntü kaydı yapabilirsiniz.

Kayıtlarınızı analog tabanlı sistemlerde kullanılan dijital kayıt ünitelerinden farklı olarak RAID6 teknoloji ile kayıt edebilirsiniz. Bu sayede analog tabanlı sistemlerde bir hard disk arızası sonucunda meydana gelen görüntü kayıplarını yaşamazsınız. RAID6 teknolojisinde 2 adet harddisk ünitenize arızalansa bile tüm kayıtlarınıza diğer harddiskler üzerindeki yedekleme verilerininden ulaşabilirsiniz ki aynı anda 2 harddiskten daha fazla sayıda harddiskin birden arızalanma ihtimali son derece düşüktür.

Kısaca RAID Teknolojisinin Açıklanması

RAID 6, RAID 5 yapılandırmasının en az 4 diskle yapılan ve veri güvenliğini daha da artıran RAID çeşididir. RAID 6 ile kurulmuş bir sistemde, kullanılan 5 diskin iki tanesinde birden problem oluşsa bile verileri kurtarmak ve disk bölümünü (partition) yeniden oluşturmak (rebuild) mümkündür.

RAID 5 yapılandırması verileri disklere dağıtırken, parite bilgisini de (olası bir arıza durumunda verileri yeniden oluşturmak için kullanılır) tüm disklere dağıtır. Aşağıdaki şemaya göre, A, B, C ve D harfleri disklerdeki verileri sembolize ederken, Ap, Bp, Cp ve Dp ise disklerdeki verilerin parite bilgisidir:

RAID 5” class=
RAID 5

RAID 6 da aynı mantıkla çalışır. Tek fark ise güvenliği artırmak için bahsi geçen parite bilgisinin ikinci kez yedeklenmesidir. Aşağıdaki şemada da görüldüğü gibi, disklerin parite bilgisi olan Ap, Bp, Cp ve Dp’nin de yedeği alınmış, Aq, Bq, Cq ve Dq olarak disklere dağıtılmıştır. Böylece veri güvenliği maksimize edilmiş, kullanılan 5 diskin ikisinde birden arıza oluşsa bile sistem veri kaybı oluşmadan çalışmaya devam edecek hale getirilmiştir.

RAID 6” class=
RAID 6

RAID 6’da ulaşacağınız maksimum depolama alan (Disk Sayısı-2) x (Disk Kapasitesi) olacaktır. Bu denkleme göre, 1 TB’lık 4 disk ile yapılan RAID 6 yapılandırmasındaki maksimum kullanılabilir alan (4-2)x1=2 TB’tır.

RAID 6 yapılandırmasıyla kurulmuş bir sistemde veri okuma hızında normal çalışmaya göre herhangi bir değişim olmazken, yazma hızında parite bilgisinin hesaplanması işlemi sebebiyle bir miktar düşüş olabilir.

Yukarıdaki veriler ışığında birçok kurumun CCTV depolama sistemlerinde neden RAID 6 yapılandırması kullandığını anlamak hiç zor değil. Zira güvenlik ön planda, güvenilirlik en üst düzeyde. Yedeğin yedeği alınarak olası problemlerin önüne geçiliyor.

Yüksek Görüntü Kalitesi: Megapiksel çözünürlük

Analog kameralar NTSC/PAL sistemi ile sınırlıdır. 720*576 çözünürlükteki bir analog kameradan yaklaşık 0.4 megapiksel çözünürlük elde edilir. Yeni nesil yüksek çözünürlüklü megapixel ip kameralarda bu değer 10 Megapixellere kadar çıkmıştır. Dolayısıyla görüntüyü oluşturan noktaların artan sayısı ,çok daha net görüntü ve ister canlı izlemede isterseniz kayıttan izlemede çok daha fazla ayrıntı demektir.

Bu konuyu açmak istiyoruz. Analog kamerada kayıtlı görüntü izlenirken ne görüyorsanız kayıttan izlerken de onu görürsünüz. Bir takım programlarla kayıttaki görüntüyü yakınlaştırmak istediğinizde optik zoom yerine digital zoom yapıldığı için pixeller büyür ve görüntü daha da bulanıklaşır. Oysa yüksek çözünürlüklü bir megapixel kamerada netlikte kayıttan yapacağınız digital zoom da görüntü bozulmaz ve size ayrıntı vermeye başlar.

Analog Kamera Kayıdı” class=
Analog Kamera Kayıdı
Megapixel IP Kamera Kayıdı” class=
Megapixel IP Kamera Kayıdı
CIF vs Megapixel Kayıt Karşılaştırması” class=
CIF vs Megapixel Kayıt Karşılaştırması
Çözünürlük Karşılaştırması” class=

H264 YÜKSEK SIKIŞTIRMA TEKNOLOJİSİ

Günümüzde analog tabanlı CCTV sistemlerinin bir çoğunda MJPG veya MPEG4 şıkıştırma tekniğin kullanılmaktadır. Ancak günümüzde profesyonel IP tabanlı kamerların birçoğu gelişmiş H264 sıkıştırma tekniğini kullanmaktadır. H264 sıkıştırma tekniği ile daha fazla süre ile kayıt yapma imkanına sahip olur ve network üzerinde daha az bant genişliği ile daha hızlı veri iletişimi yapabilirsiniz.

Sayıştay Başkanlığı Hizmet Binasında da halen kullanılmakta olan dijital kayıt cihazları MJEP tabanlı kayıt yapar ve sürekli olarak bir kameranın sürekli olarak baktığı alanın bir saniye birkaç kez resmini çeker ve kayıt eder. Aşağı resmi örnek olarak alırsak kamera her zaman ev ve kişi dahil olmak üzere resmini çeker ve kayıt eder. Görüntünün tamamını almak büyük bir alan kaplar.

 MJPEG Tabanlı Kayıt” class=
MJPEG Tabanlı Kayıt

Oysa ki H264 tabanlı sıkıştırma tekniği sadece görüntüde değişen alanları kayıt ederek kayıt alanından büyük tasarruf sağlar. Aynı örneği ele alacak olursak görüntüde aslında değişen sadece kişidir. Ev sabittir, bu nedenle devamlı olarak evi kayıt etmeye gerek yoktur. Aşağıda ki resimde yeşil ile çizilmiş görüntüler kayıt edilmekte sarı ile gösterilenler kayıt edilmemektedir. İlk karede ev kayıt edildikten sonra evin yeri konumu değişmediği için tekrar kayıt edilmemekte ve bu sayede kayıt alanından ciddi anlamda tasarruf sağlanmaktadır.

H264 Tabanlı Kayıt” class=
H264 Tabanlı kayıt

HARİTA ENTEGRASYONU

Harita Entegrasyonu” class=
Harita Entegrasyonu

IP Kameralar ile Akıllı İçerik Analizi

Yapılan araştırmalara göre güvenlik operatörlerinde 22 dakikadan sonra %95 dikkat dağılması yaşanmaktadır.

Yani kameralara bakan elemanınız belli bir süre sonra baktığı ve ekranda gördüğü halde olayları algılayamaz hale gelir.

Bu nedenle sanki her kameranın başında hiç dikkati dağılmayan bir operatör varmış gibi çalışmanıza sağlayan video içerik analizleri ip sistemlerde kullanılabilir.

Akıllı Kameralarla ilgili olarak hareket algılama, alarm tetikleme, hareket algıladığı anda kayıt yapmaya başlayan, aynı anda belirlenmiş email hesaplarına uyarı emaili gönderen, belirlenmiş telefonları arayarak önceden kaydedilmiş bilgiyi dinleten sistemler verilebilecek en basit ve giriş seviyesi örneklerdir.

Entegre ses

Bazı uygulamalarda sesinde iletilmesi önemlidir. Analog sistemlerde ses için ayrı bir kablo çekilmesi gerekir. Ses özelliği olan ip kameralar da ise ses yine aynı data kablosundan iletilir ve video ile aynı ortama kaydedilir.

Güvenlik

Analog kameralarda görüntü koaksiyel kablo ile iletilir ve bu video sinyalinin herhangi bir güvenliği yoktur. Kablonun herhangi biryerinden sinyali alan herkes izleyebilir,ip kameralar ise istenildiği taktirde bu video datalarını kodlayıp şifreleyebilir ve ancak kendi yazılımları ile izlenmesini sağlayabilir. Video sinyallerinin şifrelenmesi Yüksek güvenlik gerektiren ,özellikle uzak bağlantılarda vazgeçilemeyecek bir özelliktir.

Geniş alan uygulamalarında maliyet farkı

Çok geniş alanlarda yapılan uygulamalarda kablolama oldukça yüksek maliyetler getirir. Analog kameralarda hem kablo maliyeti yüksek hemde mesafe arttıkça görüntü kalitesi düşecektir. Ip kamera sistemlerinde ise bu hiç sorun değildir. Kısa mesafelerle kabloları toplayabilir ve dilerseniz kablosuz bir şekilde merkez noktaya aktarabilirsiniz.

Gerçek dijital çözüm

Analog kameralarda bulunan CCD sensörler analog sinyali Analog/Digital çeviricilerle çevirerek dijital sinyal işleyicileriyle güçlendirirler. Görüntüyü koaksiyel kablolardan transfer edebilmek için de tekrar eski haline getirirler. DVR larda bunu sabit disklere kaydedebilmek için tekrar çevirirler. Bu üç çevirme işlemi hem hızdan hem de kaliteden ödün verilerek yapılır. Ip kameralarda ise sinyal bir kere dijitize edilir ve öyle kalır ve depolanır.