Sadece sistem entegratörleri değil, aynı zamanda kullanıcılar da aradaki farkı merak ediyor. Varlık, hareket ve doluluk sensörleri arasındaki farklar nedir? Ne yazık ki, bu terimler çoğunlukla doğru olmayan şekilde kullanılmaktadır; bu nedenle bu yazımızda, "Hareket" ve "Varlık" sensörleri arasındaki arasındaki ana farklılıkları açıklamaya çalışacağız.
Her iki sensör de aslında donanım yapısı olarak birbirlerine çok benzerler. Birbirine donanımsal olarak çok benzeyen bu iki tür sensör de teknolojik gelişmelere paralel olarak ayrı yollarla gelişmeye başlamış ve KNX telegramları oluşturmanın ve bu telegramları KNX veri yoluna yollamanın iki yeni yolunu yaratmaya başlamıştır. Bu nedenle, iki sensör arasındaki farkı aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.
Hareket Sensörleri: Yürüme hareketlerini algılama
Hareket dedektörleri, seçilen algılama alanındaki yürüme hareketlerini algılar ve buna göre onlara yanıt verir: Ortam ışık seviyeleri önceden seçilmiş bir eşiğin altına düştüğünde bir hareket tespit edildiğinde Işık 'AÇIK' konumuna getirilir. Belirli bir süre sonunda ışık tekrar 'KAPALI' konumuna geçer.Hareket sensörlerinin önerilen kullanımı, dış ortamda hareket eden veya koridorlar veya koridorlar gibi yoğun kapalı alanlarda hareket eden nesneleri tespit etmeyi içerir.
Düşük hassasiyetten kaynaklanan düşük fiyatlarından dolayı, hareket sensörleri bazı KNX sistem entegratörleri tarafından diğer dedektörlere kıyasla daha sık kullanılır.
Varlık Algılayıcıları: En küçük hareketleri algılama
Varlık dedektörleri son derece yüksek çözünürlüklü, hassas ve sensör teknolojisi kullanırlar ve bu sayede hareket dedektörlerinde farklı olarak parmak hareketi gibi en ufak hareketlere tepki verebilirler.Varlık dedektörü, özellikle yürüme eylemi büyük hareketlerin daha uzun bir süre gerçekleşebileceği ama aydınlatmanın gerekli kesintiye uğramasının rahatsızlık verebileceği ofis ve sınıflar gibi yerleşik bölgelerde yüksek algılama performansları nedeniyle tercih edilir. Ayrıca varlık sensörleri, daha geniş kapsama alanaları ile daha yüksek tavanlarda çalışabilme imkânına sahiptir. Bu sayede spor salonları ve ambarlar gibi yüksek tavanlara kolayca yerleştirilebilirler ve yine de yerdeki hareketi algılayabilirler. En küçük hareketleri tespit ettikleri için varlığı algılayıcılara doluluk (occupancy) algılayıcıları denir.
Varlık dedektörü, özellikle yürüme eylemi büyük hareketlerin daha uzun bir süre gerçekleşebileceği ama aydınlatmanın gerekli kesintiye uğramasının rahatsızlık verebileceği ofis ve sınıflar gibi yerleşik bölgelerde yüksek algılama performansları nedeniyle tercih edilir. Ayrıca varlık sensörleri, daha geniş kapsama alanaları ile daha yüksek tavanlarda çalışabilme imkânına sahiptir. Bu sayede spor salonları ve ambarlar gibi yüksek tavanlara kolayca yerleştirilebilirler ve yine de yerdeki hareketi algılayabilirler. En küçük hareketleri tespit ettikleri için varlığı algılayıcılara doluluk (occupancy) algılayıcıları denir.
infoMET Teknoloji tarafından KNX Otomasyon Sistemi çözümlerine ilişkin hizmet verdiğimiz markalarımızı buradan inceleyebilirsiniz.