KNX Otomasyon Sistemi

KNX Otomasyon Sistemi

KNX, akıllı ev otomasyonu ve bina kontrolü için uluslararası kabul görmüş ve dünya çapında bir standarttır. KNX, HVAC, aydınlatma sistemleri, multimedya, güvenlik, enerji yönetimi gibi herhangi bir konut, ticari veya endüstriyel binanın entegre fonksiyonlarının otomasyonunu kontrol eden bir otomasyon sistemi teknolojisidir.

KNX Banner

KNX nedir?

Kontrol verilerini tüm bina yönetimi bileşenlerine (veya akıllı ev cihazlarına / fonksiyonlarına) aktarmak için, farklı üreticiler tarafından üretilmiş 'farklı dilleri' konuşma sorununu ortadan kaldıran bir sistem gereklidir.

KNX cihazları aydınlatma, panjur ve panjurlar, HVAC, güvenlik sistemleri, enerji yönetimi, ses video, beyaz eşya, ekran, uzaktan kumanda vb. sistemleri kontrol edebilir.

KNX, akıllı ev otomasyonu ve bina kontrolü için uluslararası kabul görmüş ve dünya çapında bir standarttır.

KNX ile Kontrol Edilebilen Sistemler

KNX aynı zamanda dünyanın ev ve bina kontrolü için tek açık standardıdır ve EN 50090, EN 13321-1 ve ISO / IEC 14543 ile uyumludur ve Avustralya standartlarının onayına sunulmuştur.

Tescilli protokollerin (sadece üreticinin desteklediği) aksine, KNX, 300'den fazla farklı üreticinin, birlikte çalıştığı ve birlikte sorunsuz bir şekilde çalıştığı ürünler üreten dünya çapında açık bir standarttır.

KNX, herhangi bir binanın (veya dış mekanın) tüm bileşenlerinin, cihazlarının, özelliklerinin ve işlevlerinin tek bir ortak dil aracılığıyla anında ve uzaktan iletişim kurmasını sağlayarak çalışır.

KNX Nasıl Çalışır?

KNX bus hattı, tüm otomasyon cihazlarının birbirleri ile konuşabilmelerini sağlayan ana merkezi sinir sistemidir. Yeni bir inşa veya yenileme projesi sırasında konvansiyonel şebeke beslemesine ek olarak kurulan yeşil bir bus kablosu ile mevcut elektrik altyapınızı KNX otomasyon sistemine uyumlu hale getirebilirsiniz.

KNX sistemi ile sağlanan faydalar

Çeşitli bina teknolojisi elemanlarının tümü daha sonra bina otomasyonu için KNX standardına uygun olarak ana KNX veri yolu hattına bağlanır. KNX veri yolu, ağ bağlantısındaki tüm cihazlara ve sistemlere elektrik güç kaynağına paralel olarak yönlendirilir:

  • Sensörler (örn. Anahtarlar, termostatlar, hareket ve varlık sensörleri) bilgi toplar ve işlenmek üzere olarak veri yoluna gönderir.
  • Aktüatörler (DIM üniteleri, ON/OFF Modüller, DALI Gateway, Fan Coil Kontrol Üniteleri, Dokunmatik Ekranlar vs) daha sonra eylemlere dönüştürmek üzere verileri işler ve çıkış üretir.
  • Kontrol ve diğer mantık fonksiyonu (ısı kontrolleri, örtücü kontrol ve diğer)
  • Sistem cihazları ve bileşenleri (örn. Line Coupler, Bus Coupler, IP Haberleşme Modülleri Gibi).

KNX sistemi topolojisi

Pek çok aktüatör ayrıca kontrolör işlevselliğinin yanı sıra sensör işlevselliğini de içerir (örn. Çalışma saatlerini, anahtar çevrimi sayısını, akımı, elektrik güç tüketimini ve daha fazlasını ölçmek için).

Sistem topolojisi ve devreye alma yazılımı ile birleştirilen uygulama yazılımı, USB veya Haberleşme modülü aracılığıyla cihazlara yüklenir.

KNX sistemlerine, bilgisayarlar, tabletler ve dokunmatik ekranlar ve akıllı telefonlar aracılığıyla sistemin merkezi veya dağıtılmış kontrolü için LAN, noktadan noktaya bağlantılar veya telefon ağları üzerinden erişilebilir.

KNX Hangi Bina Özelliklerini / Fonksiyonlarını / Cihazlarını / Cihazlarını Kontrol Edebilir ve Yönetebilir?

KNX otomasyon sistemi çözümleri, ışıklar, panjurlar, HVAC, güvenlik sistemleri, multimedya, akıllı cihazlar ve daha fazlası gibi işlevleri kontrol eden ve yöneten güvenilir, akıllı ve kullanıcı dostu otomasyonlarla hayatı kolaylaştırır.

Ticari bir binada, KNX ışıklar, panjurlar, HVAC, güvenlik sistemleri, enerji yönetimi ve daha fazlası gibi entegre bina fonksiyonlarının akıllı otomasyonuna izin vererek bina operasyonel verimliliğini optimize etmeye yardımcı olur.

KNX ile kontrol edilebilecek sistemler

Resmi KNX ticari markasıyla etiketlenmiş herhangi bir ürün, KNX onaylı üçüncü taraf test laboratuarları tarafından gerçekleştirilen uygunluk testine dayanır.

KNX ile kontrol edilebilen fonksiyonlar

Resmi KNX ticari markasıyla etiketlenmiş herhangi bir ürün, KNX onaylı üçüncü taraf test laboratuarları tarafından gerçekleştirilen uygunluk testine dayanır.

KNX sistemi üreticileri

KNX uyumlu ürünler için test aşamaları sırasında, KNX protokolünü destekleyebilen cihaz kontrol edilir ve faydalı veriler global KNX standart veri türlerine göre kodlanır.

KNX Enerji Ne Kadar Verimlidir ve Enerji Maliyetlerini Nasıl Düşürür?

Akıllı evler ve ticari binalar için KNX sistemleri sadece daha iyi kontrol ve daha fazla kolaylık sunmakla kalmaz, aynı zamanda KNX, KNX veriyoluna bağlı herhangi bir cihazın işletim ayarlarını sürekli olarak izleyerek ve ayarlayarak enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.

KNX sistemi enerji tasarrufu

KNX sistemleri Enerji İzleme, Akım Algılama, Ağ İzleme, Yük Atma, Akıllı Ölçüm, Enerji Darbe Sayımı, Veri Kaydı ve Görselleştirme yoluyla etkili enerji yönetimi sağlar.

KNX Sistemi Ne Tür Binalara Tesis Edilebilir?

KNX altyapısı ve KNX akıllı bina sistemleri, küçük bir evden büyük bir alışveriş merkezine veya sanayi kompleksine kadar hemen hemen her bina veya dış mekanda kullanılabilir.

  • Konutlar
  • Konaklama Tesisleri (Oteller, Öğrenci Yurtları vs.)
  • Ofisler
  • Plazalar
  • Okullar
  • Casinolar
  • Hastaneler
  • Alışveriş merkezleri
  • Kamu binaları ve açık alanlar
  • Endüstriyel tesisler ve fabrikalar

KNX Sistemleri Mevcut Bina Yapılarında Kullanılabilir mi ve KNX Teknolojisi Teknolojik Gelişmelere Uygun mu?

KNX sistemi çok yönlü bir akıllı ev (veya akıllı bina) seçeneğidir ve mevcut bina yapılarına nispeten kolaylıkla takılabilir veya kurulabilir.

KNX ile kontrol edebilekleriniz

KNX sistemi ayrıca geleceğe dönük bir standarda sahip genişletilebilir bir sistemdir. Bu, sisteme yükseltme gerektiğinde veya istendiğinde herhangi bir KNX sisteminin kolaylıkla genişletilebileceği veya yeniden programlanabileceği anlamına gelir.

Bir KNX sistemi kurulduktan sonra, sistem yaşam tarzları, tercihler veya çalışma koşulları değiştiğinde bireysel gereksinimlere uyum sağlar.

KNX teknolojisi, teknoloji hızla geliştikçe ve yeni KNX uyumlu ürünler piyasaya sunuldukça tüm sistem kolayca değiştirilebildiğinden, çeşitli farklı konut, ticari ve endüstriyel bina projeleri için mükemmel uzun vadeli bir çözüm sunar.

Enerji Tasarrufu Yanında KNX Teknolojisini Kullanmanın Temel Faydaları Nelerdir?

KNX teknolojisi, son 15 yılda KNX'e (EIB), Avrupa Ev Sistemi (EHS) ve BatiBUS) önceki teknolojilerle kazanılan kapsamlı bilgi ve deneyimin sonucudur.

Aşağıda, akıllı ev ve akıllı bina otomasyonu için KNX sistemlerini kullanmanın 10 ana avantajı bulunmaktadır.

  1. KNX akıllı ev otomasyonu ve bina kontrolü için Uluslararası Standarttır - bu nedenle gelecek için yatırım yapılan önemli bir teknolojidir.
    • ISO / IEC KNX teknolojisini 2006 yılında Uluslararası Standart ISO / IEC 14543-3 olarak onayladı.
    • CENELEC KNX teknolojisini 2003 yılında Avrupa Standardı EN 50090 olarak onayladı.
    • CEN KNX teknolojisini 2006 yılında EN 13321-1 (sadece EN 50090'a referans olarak) ve EN1332-2 (KNXnet / IP) olarak onayladı.
    • SAC, KNX teknolojisini 2007'de Çin Standardı GB / T 20965 olarak onayladı.
    • ANSI / ASHRAE KNX teknolojisini 2005 yılında ABD Standardı ANSI / ASHRAE 135 olarak onayladı.
  2. KNX, resmi KNX ürün sertifikası ile birlikte çalışabilirliği ve birlikte çalışmayı garanti eder.
    • KNX sertifikasyon süreci, farklı üreticilerin farklı ürünlerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar.
    • Bu, KNX kurulumlarının genişletilmesinde ve değiştirilmesinde yüksek derecede esneklik sağlar.
    • KNX ürün uygunluğu bağımsız laboratuvarlarda (üçüncü taraflarca) kontrol edilir.
    • KNX, ürünler, eğitim merkezleri (mesleki ve özel kurumlar) ve bireysel kişiler (elektrik müteahhitleri, bina tasarımcıları) için küresel sertifikasyon planlarını uygulayan tek ev ve bina kontrol standardıdır.
  3. KNX yüksek ürün kalitesini temsil eder.
    • KNX Derneği, bir KNX ürününün ömrünün tüm aşamalarında yüksek düzeyde üretim ve kalite kontrolü gerektirir.
    • Bu nedenle, tüm KNX üretim üyelerinin bir KNX ürün sertifikasına başvurmadan önce ISO 9001'e uygunluk göstermeleri gerekir.
    • Üreticinin ISO 9001'e uygunluğunun yanı sıra, KNX ürünleri Avrupa gerekliliklerinin yanı sıra Ev ve Bina Elektronik Sistemleri için Uluslararası standartlara da uymak zorundadır.
    • Herhangi bir şüphe durumunda, KNX Derneği sertifikalı ürünleri yeniden test etme hakkına sahiptir veya donanım uygunluk beyanının altında yatan ek üretici test raporları gerektirebilir.
  4. Benzersiz bir üretici bağımsız Mühendislik Aracı Yazılımı ETS®.
    • PC yazılım aracı ETS, tüm KNX sertifikalı ürünlerin planlanmasını, mühendisliğini ve yapılandırılmasını sağlar.
    • Araç üreticiden bağımsızdır, yani sistem entegratörü farklı üreticilerin ürünlerini tek bir kurulumda birleştirebilir.
  5. KNX akıllı ev ve bina otomasyon kontrolündeki tüm uygulamalar için kullanılabilir.
    • KNX, aydınlatma, deklanşör kontrolünden güvenlik, ısıtma, havalandırma, klima, izleme, alarm verme, su kontrolü, enerji yönetimi, ölçüm ve ev aletleri, ses ve çok daha fazlası.
    • KNX konforu ve güvenliği artırır ve enerji tasarrufu ve iklim korumasına büyük ölçüde katkıda bulunur (aydınlatma kontrolü için% 50'ye kadar ve ısıtma uygulamaları için aynı miktarda).
  6. KNX çeşitli kullanılabilir konut, ticari, endüstriyel ve dış mekan ayarları.
    • KNX hem yeni hem de mevcut bina yapılarında kullanılabilir ve entegre edilebilir.
    • Bu nedenle KNX kurulumları , minimum zaman ve finansal yatırımla kolayca genişletilebilir ve yeni ihtiyaçlara / gereksinimlere uyarlanabilir (örneğin, yeni kiracılar ticari bir binaya taşındığında)
    • KNX hem küçük boyutlu tek aile evlerine hem de büyük binalara (ofis, otel, konferans merkezleri, hastaneler, okullar, mağazalar, depolar, havaalanları, vb.) Kurulabilir.
  7. KNX farklı konfigürasyon modlarını destekler.
  8. KNX, çeşitli iletişim ortamlarını destekler.
    • Her iletişim ortamı, bir veya daha fazla yapılandırma modu ile birlikte kullanılabilir. Bu, her üreticinin hedeflenen pazar segmenti ve uygulaması için doğru kombinasyonu seçmesini sağlar.
    • Bükümlü çift (KNX TP): KNX ayrı bir veri yolu kablosu üzerinden iletilir, hatlarda ve alanlarda hiyerarşik yapıdadır.
    • Güç Hattı (KNX PL): KNX mevcut şebeke şebekesine iletilir.
    • Radyo frekansı (KNX RF): KNX radyo sinyalleri ile iletilir. Cihazlar tek yönlü veya çift yönlü olabilir.
    • IP / Ethernet (KNXnet / IP): Bu yaygın iletişim ortamı, IP çerçevelerinde kapsüllenmiş KNX çerçevelerinin tünellenmesine veya yönlendirilmesine izin veren KNXnet / IP Spesifikasyonları ile birlikte kullanılabilir.
  9. KNX diğer sistemlerle birleştirilebilir.
    • Bazı KNX üreticileri diğer ağlara, diğer bina otomasyon sistemlerine, telefon ağlarına, multimedya ağlarına, IP ağlarına vb. KNX sistemleri BACnet nesnelerine eşlenebilir (uluslararası ISO 16484-5 standardında belgelendiği gibi) veya DALI teknolojisi ile arayüz oluşturma imkanı sunar.
  10. KNX herhangi bir donanım veya yazılım teknolojisinden bağımsızdır.
    • KNX herhangi bir mikroişlemci platformunda gerçekleştirilebilir.
    • KNX sıfırdan uygulanabilir. Ancak, pazara kolay giriş için KNX üreticileri KNX sistem bileşenleri tedarikçilerine de başvurabilirler.
    • Sertifikalı KNX üyeleri için ek telif ücreti tamamen ÜCRETSİZDİR.

KNX Otomasyonu ile neleri kontrol edebilirsiniz?

  1. UZAKTAN ERİŞİM VE MERKEZİ KONTROL
    • Bir tablet veya mobil cihaz kullanarak dünyanın her yerinden tüm akıllı ev işlevlerine kolayca ve anında erişebilir, yönetebilir ve izleyebilirsiniz.
  2. ENERJİ YÖNETİMİ
    • Tepe Talep İzleme
    • Ağ izleme
    • Ölçüm
    • Enerji Darbe Sayımı
    • Yük atma
    • Veri kaydı
    • Görüntüleme
  3. AYDINLATMA KONTROLÜ
    • Anahtarlama ve Karartma
    • Otomatik Aydınlatma
    • Sabit Işık Kontrolü
    • Zamanlı Kontrol
    • Işık Sahneleri
    • DALI Ağ Geçidi
  4. EMNİYET VE GÜVENLİK
    • Yetkisiz girişlerin önlenmesi
    • Duman Algılama
    • Teknik Arızalar
    • Nezaret
    • Durum Simülasyonu
    • Önleyici Teknolojiler
  5. PERDE, PANJUR VE KEPENK KONTROLÜ
    • Grup ve Merkezi Kontrol
    • Önceden Ayarlanmış Konumlandırma
    • Güneş İzleme
    • Otomatik Programlar
    • İklim Geliştirme
    • Rüzgar ve Yağmurdan Korunma
    • Güvenlik Modları
  6. ISITMA, SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME (HVAC) KONTROLÜ
    • Bireysel Oda Kontrolü
    • Merkezi ve Otomatik Kontrol
    • Zamanlı Çalışma Modları
    • Valf Tahrik Kontrolü
    • Yerden Isıtma
    • Fan Coil Üniteleri
  7. ÇALIŞMA VE GÖRSELLEŞTİRME
    • Anahtarlar / Butonlar
    • Dokunmatik Paneller ve Ekran Panelleri
    • Uzaktan kumanda
    • PC Görselleştirme
    • WAP
    • PDA